fredag 1 januari 2010

Nyårsafton i Le Brusc 2

Vår nyårsaftonsmeny är av det kreativaste slag: förrätt är en otroligt god ankleversoppa med chutney och ett gott, lite sött vin till. Ankan följs upp av saltlakemarinerade, lätt stekta ankbröst, otroligt möra och goda. Serverade med rucolasallad på en plommonrisotto och med hyvlad parmesan.

Dessi, som vid det här laget placerats under bordet mellan mattens ben, kopplad i sin lilla väska, tyckte att det var mycket gott också. Försiktigt smugglade jag ner ankbröstbitar till den lilla mademoisellen som satt där gömd och försiktigt nafsade åt sig godbitarna från mattens hand. (Jag fick en jätteportion som jag ändå inte orkat äta upp!). Gott rött vin till detta ur stora magnumbuteljer.

Och så osten på bilden - eller ostarna snarare vars namn jag nu glömt. Rébuchon, camembert, en lokal Roquefort och så en mild getost. Här i Provence är man lika noga med ostarna som med olivoljorna och vinerna. De mesta är lokalproducerat och har olika smak och klass. Här serveras ostarna (och nu kan Bloggblad titta) med olika sorters marmelad eller chutney till. Varje ost har fått sin speciella marmelad och kombinationen är mycket god.

Till efterrätt serveras färska hallon och björnbär i en form, övertäckta med crème fraiche och vit choklad. Och så socker på det som bränts till knäckigt lock. Några stora björnbär och myntablad avslutar och till detta serveras gott portvin.

Minsann hinner inte värden också i sista minuten koppla upp SvtPlay där vi hinner lyssna till Jan Malmsjö och hans ringande klockor. Från Skansen i realtid hör vi tolvslaget och alla önskar varandra Gott Nytt År här vid Medelhavskanten. Det är en lätt bisarr känsla - hela kvällen har haft en fransk touch och vi ÄR i Frankrike. Men vi har firat nyår med trevliga svenskar som hållit roliga tal och berättat historier på svenska. Och Malmsjö ringer in det nya året också för oss i Provence. Tur att vi fick se de svenska fyrverkerierna på tv för här sköt man inga sådana. Någon sa att det görs bara i kommunal regi och lilla Le Brusc är en liten fiskeby som kanske inte består med sådant. Det lär vara magnifikt i de större städerna dock.

Till tolvslagets nya champagne serverades det nyöppnade ostron, det är jul- och nyårsfesttillbehör för fransmännen.

Skönt för Dessi och de två andra hundar som också var med att slippa smällare. En trött liten vovve var det framåt två-snåret som då gärna satt stilla i famnen och sen tillsammans med matte och husse somnade sött i det lånade gästhuset. En överdådig nyårsafton fick vi i glatt och roligt sällskap! Tack värdparet och gästkockarna på Clos des Iles i Le Brusc för en fantastisk kväll!

Bonne Année och Santé (hälsa) önskade vi varandra. Och till alla bloggvänner detsamma!


 
 
 
 
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Efwa sa...

Visst var det lite trevligt att kunna lyssna på Jan Malmsjö i direktsändning. I Arles sköts det lite fyrverkerier men inte alls som på nationaldagen. Men visst är det härligt att fira in det nya året i Provence trots regn på nyårsdagens morgon.
Önskar dig ett riktigt gott nytt år!

Bloggblad sa...

Åh, tack! Jag ser en liten klick vid varje!

Vi tog fram ostarna ikväll igen - sååååå goda! Men det var bättre med portvin till än med vanligt rödtjut.

Jag köpte ett par bitar oxfilé från en gård i trakten, hängmörade och kvalitetsstämplade... inte billigt, men ack så gott! Vi enades om att vi aldrig ätit bättre kött. Till det en potatisgratäng med västerbottenost, gjort med enbart grädde, och blandad sallad med - äsch, sån där tjusig vinägerkräm... nu tappade jag namnet.

Gott nytt decennium!

Suzesan sa...

Mums vilken fint nyår ni haft. GodFortsättning på 2010.

Åhh baguetter och ostar och sylt är ju bara så gott bara i FRANKRIKE.

Jag avskyr ostron. Blä!

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Ehhh marmelad menar jag ju:)Inte sylt...jag är bakis och tänker inte klart.

Kram
/Susanne

Christina sa...

Det lät som en riktigt trevlig nyårsafton och maten lät smaskens!
Jag är också en vän av passande marmelader, som t ex fikon- och havtornsmarmelad till osten. Färska fikon är inte heller fel ;)

Saltlakemarinerad anka lät spännande.

Tack Monet för ett trevligt bloggår, och ett riktigt Gott Nytt År önskas dig, maken och Dessi från stationen!

Monet sa...

Efwa: ja, det var lite speciellt med Malmsjö live, det var det. Gott Nytt År till dig och fortsatt härligt Provenceliv till er också!

Bloggblad: ja, det är bara att sätta igång och provsmaka. Och vilken härlig nyårsmeny du hade, det där hade kunnat förekomma på vårt nyårsbord också om vi firat för oss själva. Och är det något vi saknar så är det just Västerbottenosten. Till både gratänger och paj! Yum! Gott nytt decennium själv och ett härligt bloggår!

Suzesan: ja, vi hade en fin nyårsafton. Gott nytt år till dig också och jag håller med dig - ostron är inte någon favorit hos mig heller.

Christina: ja det var en härlig måltid - vi njöt i fulla drag faktiskt. Och även om ankbröstet var lite i råaste laget för min smak (men jag vet att de ska serveras så) så var marinaden perfekt. De hade legat i kallt saltvatten i 1,5 timmar innan tillagning och det gjorde dem mörare dessutom.

Tack själv för härliga blogginlägg under året och jag ser fram mot livet på stationen i bloggform också under 2010. Gott Nytt År till er på Stribergs också från oss i Provence!