söndag 6 december 2009

Skönsjungande sydländska män


På mitt favoritprogram Vivement Dimanche, ungefär "livlig söndag" är idag en av Franrikes största artistikoner, Charles Aznavour hedersgäst.

Programmet är ett slags "här är ditt liv" och många kända artister som har anknytning till gästen framträder.

Här en italiensk sångare, Massimo Ranieri som jag aldrig hört förut. Men vilket o t r o l ig sångare, superitaliensk!! Han finns säkert på Youtube för den som gillar den sortens musik.

Och så virtuosen själv, han Charles som är bland det franskaste jag vet. Kan man se mera gallisk ut? Han sjunger fortfarande gudabenådat och han och Johnny Halliday är nog de mest populära sångarna i Frankrike idag trots att de funnits med i evärdliga tider.

Aznavour är ju gift med en svenska, det kanske är känt? Men att hon kommer från Klippan i Skåne där jag bott och tagit studenten är det kanske inte lika många som vet? Han lär strosa omkring på den här lilla ortens gator vid besök där, helt obemärkt. Nån gång, vid något eget besök hos min familj där önskar jag att jag skulle ramla på honom.

"Bonjour Monsieur Aznavour", skulle jag då säga. "Merci pour tous vos chansons. Vous êtes un vrai artiste, je vous admire beaucoup". Goddag herr Aznavour. Och tack för alla era sånger, ni är en verkligt stor artist och jag beundrar er mycket.

Jag tror han skulle bli lite förvånad att få höra franska i denna lilla skånska ort där man visserligen också rullar på r:en men där franskan trots allt är rätt ovanlig.

Posted by Picasa

8 kommentarer:

Christina sa...

De två bilderna på slutet, av Monsieur Aznavour själv - det ser ut som en seriestrip där han på första bilden hör din hälsning och på den andra tar in den och svarar något förvåant och vänligt ;)

Monet sa...

Christina: jag har precis kollat det du skriver och det stämmer ju helt precis. Vilken festlig observation.

Så nu behöver jag inte vänta på att det inträffar i verkligheten, just så här skulle vårt möte se ut:-)

ab sa...

Fast han är ju från Armenien...

men så är det i Frankrike, eller hur? Folk kommer från Polen och Algeriet och Ryssland och Italien och blir urfranska.

Monet sa...

ab: just precis så är det ju:-)Vi från Sverige klarar det ju dock dåligt!

Edith sa...

"Vivement Dimanche" är också mitt favoritprogram. Tack för en trevlig blogg.

Tantaluran sa...

Men vad gammal han har blivit!!

Elisabet. sa...

hrr Aznavour är en av mina stoooora (men pyttesmå) favoriter bland sångare! Under en resa till Bretagne, satt jag med hörlurar mest hela tiden och lyssnade till hans härliga röst.
Det var under äktenskapets sista skälvande månader.

ab sa...

Han är väl fortfarande gift med svenska Ulla?