lördag 5 september 2009

Man ska ha husvagn...


Så sjunger alla retsamt när vi pratar om vårt husvagnsliv. Och för det mesta får man också frågan om vi har rosa overaller båda två med revärer på brallorna och annat som hör ihop med fördomarna kring campingliv i största allmänhet.

Jag ska villigt erkänna: jag gillar att bo i husvagn. För mig som seglat och kört båt mycket i skärgården är det samma typ av boende fast på land. Det är praktiskt att ha allt med sig, man känner sig som en snigel med huset efter sig.

Lätt att stuva in, man lyfter bara matvaror från en kyl till en annan, kläderna från ena garderoben till den i vagnen. Bekvämt och praktiskt, allt finns, kyl, micro, tv, datoruppkoppling. Det är hög mysfaktor att kolla på video i vagnen med ett glas vin och tända stearinljus.

Nackdelarna är att man har ett stort åbäke efter bilen. Man får inte köra i mer än 80 km/timme och det är vansinnigt segdraget att ligga på motorväg och bli omkörd av lastbilarna till och med. Och så måste man övernatta på campingplatser.

Och det klarar jag dåligt. Jag kan inte koderna, känner mig helt utanför den här sortens liv där man står tätt intill varandra (det gör man i gästhamnar också men det känns liksom annorlunda?) och är helt oskyddad för insyn. Dela toalett och dusch och disk och övriga i och för sig mycket praktiska anläggningar med andra okända människor är inte för mig.

Vi har därför nu bestämt att vagnen ska säljas, vi har levt färdigt med den sortens liv. Men vi som kör så mycket, framförallt mellan Sverige och Frankrike och som vill kunna börja utforska vårt nya hemland lite bättre har sagt oss att kanske en husbil är ett bättre alternativ. Så så får det bli.

Den är inköpt och husvagnen ska bytas in mot ett ekipage där man får köra så fort man får och kan och där man slipper campingalternativen. Överallt i Europa finns sk. ställplatser, enkla uppställningar med eluttag och tillgång till vatten för en låg avgift. Inte mer än två eller tre husbilar i taget. Och i Frankrike finns det sådana platser vid vingårdar, hos osttillverkare och bönder som upplåter plats på sin gård och där man kan köpa lokala produker. Det låter väldigt trevligt att kunna köra runt på det sättet, inte bara i Frankrike utan kanske så småningom också till Spanien, Italien och övriga delar av det södra Europa där vi nu bor.

På väg till Skåne där familj och den nya husbilen väntar övernattar vi på sensommartom camping i min gamla hemstad Norrköping.

Det är regnigt, grått och trist. Knappt en kotte ser vi, det är verkligen "off season". Många gamla muggiga vagnar är uppställda för vintern redan även om en del har kvar sina sommaruteplatser, de som ställs i ordning av de som har året-runt-platser.

På den svarta bussen på sista bilden står det Harley Davidson på sidorna. Jag sover lätt oroligt på natten faktiskt. Dessi gruffar, morrar och skäller på både verkliga och inbillade figurer.
Posted by Picasa

1 kommentar:

Christina sa...

Ett köp av husbil gör att världen öppnar sig, som reklamen påstod när man köpte bäddbar Peugeot sedan på 50-talet ;)
Med 50-talspuggarna var det si och så med den saken, men husbil låter toppen!