måndag 13 juli 2009

Gourmetmat


I vår lilla gamla pittoreska by finns också en riktig gourmetrestaurang.

Vi går inte ofta dit - det kostar en slant att äta där men vid festliga tillfällen så...

Nu var det ett sådant. Hitreste sonen passade på att fylla år och det är klart det ska firas med riktig fransk gourmetmat. Restaurangen vi äter på är omnämnd i Guide Michelin, ett första steg till en stjärna så det är riktiga proffs som lagar maten här.

Det är varmt ute, över 30 grader och därför desto behagligare att sätta sig på hängbron över vår byflod där maten serveras. Det svalkar och brusar från vattnet och vi sitter i skugga och lätt bris och låter oss bjudas på läckerheter.

Den lilla förrätten är en varm grön soppa (troligen på krasse) med någon god vit krämig sak på toppen. Ett dockskåpsbröd, ljummet med oliver och soltorkade tomater. Och den lilla saken till höger är en liten bit bröd med den ljuvligaste crème på färsk vitlök och ett litet myntablad.

I floden vi sitter ovanpå finns både forell och kräftor. Här är forellen, mjäll som ingen annan, perfekt urbenad med ett underbart kryddad grönsakshack i mitten och vackert upplagd grön sås. Den här gången gissar vi på spenat men är osäkra. Normalt får man en vit gräddig kräm men nu är det "truite de l'été", sommarforellen som serveras och då ser den ut så här.

I konstverket ingår också tre snittade tomatbitar, sauterade i timjan och jasminris med urgott smaksatt krämklick. Det här är mat man kommenterar, äter långsamt och verkligen NJUTER av.

Till efterrätt bjuds det ost - titta hur man naggat en hårdost i kanten och sen konstfullt rullat ihop den. En klick hemlagad bitter apelsinmarmelad till ger sanslöst god effekt.

Den som inte gillar ost får en efterrättstallrik med Crèpe Suzette (franska för god pannkaka med smält smör och florsocker), crème brulée och två sorters sorbet, en citron och en choklad.

Mellan de här rätterna kommer det in små olika saker att mumsa på och det hela avslutas med expresso och "tisane", ört-te.

Efteråt går vi en promenad i den gamla byn. Och konstaterar: vi har suttit länge och ätit. Många rätter. Men det här är inte mat man blir tjock av. Och bara behagligt mätt!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

ab sa...

Härligt att läsa medan man väntar på att den egna köttgrytan ska puttra färdigt. Aptitretande!

Bloggblad sa...

Herregud så gott! Jag blir jättehungrig, här fanns det bara knäckebröd till kvällsmat... och en burk makrill i tomatsås...

ab sa...

Bloggblad - vi måste flytta till Provence.

Anonym sa...

Bara en komentar till osten som ser ut som en blomma.
Den heter Tête de Moine och har en speciell osthyvel som gör att den blir som en nejlika. Har den själv och tycker att den är både trevlig och god. Den finns att köpa på en del varuhus i Frankrike, de har en egen hemsida.
Må gott!
Gunn