lördag 13 juni 2009

Svensk lunch i Provence


Inför den tidiga midsommaraftonen i nästa vecka åker maken till IKEA och inhandlar matjessill. Flera burkar.

Idag, efter en återigen svalkande poolsimning, nu bland glada franska barn, kommer vi på: låt oss äta en typisk svensk sillunch.

Fram åker franska ägg, fransk potatis, fransk salladslök i brist på gräslök. Som finns här och heter ciboulette. Det blir en franskt öl, franskt vatten och fransk crème fraiche.

Men svensk matjessill - riktig ABBA - och efter en stund bestämmer vi oss för att också ta en riktig svensk snaps till det hela!

Det enda som saknades var känslan av nypotatis med dill. Men på midsommarafton åker vi till väninna i Le Brusc som har eget potatisland och där väntar färskpotatisen på att inmundigas tillsammans med andra svenskar bosatt där. Vi ska begå vår första utländska midsommarafton. Det ska bli kul att se hur svenskar "i förskringringen" firar den.

Vår sillunch var bedövande god. Tack snälla IKEA för matjes, Kalles, Daim och renskav!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

Libby sa...

Vill ni att vi skickar ner en cd med musik för dans kring midsommarstången, som "Små grodorna" - och kanske ett litet blågult flaggspel (att sätta upp kring poolen för att visa att det nu är svenskt territorium)?

Jessica sa...

Saknar ni inte också gräslöken? Men det borde väl gå att odla eller? Kan tänka mig att sill och potatis smakar något alldeles extra gott när man inte är hemma i Sverige.

Elisabet. sa...

Pv tycker inte om sill .. men det gör jag. Jag ÄLSKAR sill.

Och Janssons .-)

Det ser gott ut det där.

Monet sa...

Libby: haha. Nej tack, jag tror inte det behövs. Det lär bli svensk midsommarafton med alla ingredienser i fiskebyn le Brusc i morgon!

Jessica: gräslök finns även om den inte alltid är lätt att hitta. Nu ska jag odla dill som jag fått från Sverige så får vi se om den blir klar till kräftorna som man köper på IKEA!

Elisabet: hur ska det där gå? Vad äter pv när alla andra äter sill? Och hur har du det med surströmmingen?