torsdag 4 juni 2009

Europaval


Såg att Elisabet varit och röstat och känt sig glad över att bo i ett demokratiskt land där man faktiskt får göra det.

Det får vi också även om det just i år inte blir så. Vi har fått utlandsröstkort med anvisningar om hur det ska gå till. Krångligt värre - man måste åka till ambassad eller konsulat, Paris eller Nice alltså eller också hitta vittnen som intygar att man gör allt korrekt.

Inte har vi en aning om vem vi ska rösta på heller. Vi har inte följt någon som helst svensk valinformation och har inte en susning om vilka Europaparlamentsledamöter som är aktuella.

Vi FÅR rösta kommunalt här i Frankrike också men har faktiskt inte hunnit ta reda på hur det går till heller. Och det är lika illa med insikten i fransk politik. Här presenterar sig de olika partierna och kandidaterna dagligen i inspelade filmer med sina budskap.

Och alla säger precis samma sak: rösta på oss, vi är för ett demokratiskt Europa där vi samarbetar i alla frågor med våra andra EU-medlemmar. Inte vet jag hur tongångarna har gått i Sverige men här är man väldigt noga med att understryka att Frankrike är en del av Europa, en viktig del och att det är viktigt att man röstar så att man får det inflytande som behövs.

Ungefär 65 procent av fransmännen säger sig dock vara helt ointresserade av detta val och man räknar därför med att bara cirka 40 procent verkligen kommer att rösta.

Några enstaka valaffischer finns i byn men annars är det faktiskt inte så mycket prat om detta.

Den här gången avstår vi från vår demokratiska rösträtt. För att vi inte vet vad vi ska rösta på helt enkelt. Till nästa gång det är aktuellt ska vi lära oss mera. Nu när vi också bor mitt i Europa!
Posted by Picasa

Inga kommentarer: