onsdag 13 maj 2009

Mat igen


Det är mycket mat och recept på bloggarna tycker jag. Här kommer igen mitt bidrag. En söndagmiddag på "La Bastide Enchantée", ett väldigt trevligt värdshus också i närheten av vår by.

Nu äter vi tillsammans med svenska vännerna en meny för 15 Euro. Alltså, för cirka 150 svenska kronor får man:

1. Rostade brödbitar och till det en anchoïade, en slags god sardellröra.

2. En roquefortbakelse. Helt underbart god på blandad sallad och späda spenatblad och god vinägrette. Vi tror att man blandar hälften roquefortost och hälften crème fraîche och tillsätter smält gelatin och sen kyler ner det hela i formar så får man fram något liknande.

3. Ej på bild men en liten mellanrätt: i ett snapsglas ligger på botten sval citronsorbet. Ovanpå detta hälls rom och det hela äts sedan med sked i väntan på varmrätten.

4. Varmrätten är den här gången en bamsebit fransk lasagne. Man orkar ungefär hälften. Den här helt underbart god, smakar lätt och fluffigt och precis sådär som lasagne ska.

5. Nu kommer det in en liten bit chèvre, "dans son huile", alltså en getostbit i olivolja med klippt gräslök över. Enkelt men gott. Jag håller på att lära mig att uppskatta chèvre, åtminstone i dess milda former.

6. Avslutande dessert: Mousse au chocolat. Alltså vit chokladmousse. Och ovanpå den har man hällt en blandning av passionsfrukt och färsk apelsinjuice. Till detta bjuder huset på mousserande vitt vin i champagneglas. Himlagott!!

Sa jag att det hela kostade 150 kr per person? Sen tillkommer ju vin och vatten förstås men det kostar inte särskilt mycket härnere.

Posted by Picasa

3 kommentarer:

Annelie sa...

Man blir hungrig fast det är tidigt på morgonen och jag just ätit frukost.Bilderna och texten gjorde att jag verkligen kunde känna hur det smakade, och jag kunde drömma mig bort till Provence och ett litet värdshus i någon liten bergsby.
Mycket billigt för en sådan menu, här i Singapore skulle du bara få en varmrätt för den pengen och vinet är sVINdyrt. Handlar i en fransk supermarket "Carrefour" de har mycket franskt vin att välja på till "ganska" bra pris i Singaporemått räknat.

helen sa...

Det var inte smart av mig att titta in här, före frukosten...

Magen skriker när den ser dina bilder.

( hur den nu kan göra det? Den har väl inga ögon att se med? ;-) )

Måste ta mig något i munnen, och det fort!

Kram
Helen

Monet sa...

Annelie: roligt att du kan leva dig in i hur det är att bo och leva här. Jag tycker själv att jag ibland blir hungrig efteråt när jag ser på mina bilder. Och jag VET ju hur gott det var dessutom.

Finns det Carrefour i Singapore?? Så lustigt?

Helen: hoppas du stillat din hunger vid det här laget. Jag vet, matbilder ger hunger:-, det är faktiskt lite konstigt.