fredag 1 maj 2009

Fransk trädbeskärning 2. Och "Les Produits"


Vår unga ek återfår sin vackra trädform och plötsligt har det blivit mera sol på uteplatsen också.

Den unge arboristen F. utför sitt jobb med glans. Det är pirrigt att stå nedanför och se hur han steg för steg tar sig upp i träden, försiktigt prövar de olika grenarnas hållfasthet och sedan sågar så att de faller på rätt ställe.

Glad vinkar han till mig från en av de gamla ekarna. Mellan 150 och 200 år tror han att de är. Och mera murkna och fulla med myror på sina ställen än vad han trott så vissa grenar vågar han sig alls inte ut på. Det får bli nertagning från marken istället.

F. är lika glad och pratsam som alla andra som kommer och hjälper oss med olika saker. Vi får tips om häcken och han är ytterst mån om att göra så att vi blir nöjda.

Jag har en riktig lyxdag. Trädgårdshjälp ute och inne i huset stökar Carole - det är torsdag eftermiddag och hon är igång med projektet "få huset rent som när det var nybyggt"! Hon har putsat och fejat tidigare och ondgjort sig över förra ägarnas ingrodda gegga överallt. Jag har heller inte fått bort det och hur vi skurat så sitter det fast.

Nu har Carole varit på Intermarché och inköpt "des produits". Produkter, som det rätt och slätt kallas. Går man på ett supermarché här blir man alldeles förvirrad. Utbudet av just städprodukter är alldeles enormt och som utlänning är det inte lätt att veta vad man använder till vad. Det har Carole insett erbjudit sig att införskaffa vad som behövs. På sista bilden syns en del av de inköpta produkterna.

En del är för tvättmaskinen som behöver ha avkalkningsmedel vid varje tvätt. Specialmedel för spishällen - rengör och skyddar. Ugnen har sin flaska, toaletterna med avkalkning också de. Och så specialmedel för klinkergolven och mirakelflaskan med "Ultradégrassante" - avfettningsmedel med hög potens visar det sig. De vita köksluckorna och spisfläkten sprejas med detta och ÄNTLIGEN släpper det ingrodda fettet och rinner av så att de går att sköta på vanligt vis framöver.

Nästa vecka är det dags för rengöring mellan klinkerplattorna. Det finns en särskild "produit" för det också!

Posted by Picasa

Inga kommentarer: