fredag 1 maj 2009

Citroën DS. Paddan

Mira vill att jag hittar en riktig Padda här i Frankrike. Kesu undrar varför bloggarna nu innehåller mera fordon än mat. Och Libby blir "femtiotalsglad" över 2CV, den fina gamla franska femtiotalsbilen.

Den här är inte sämre. I brist på äkta vara på gatan får den här än så länge representera en av de häftigaste franska bilar jag vet.

En härlig bil att åka i. Jag vet, för en av mina första kärlekars pappa hade en sån här i slutet på femtiotalet. Ibland fick man åka med föräldrarna i baksätet.

Men ibland åkte vi själva, pojkvännen och jag. Han "lånade" bilen av sin pappa sena nätter och kvällar, sjutton år och körkortslös. Vi gungade runt med den i stan, ibland ensamma, ibland med kompisar i baksätet. Det var lyx och väldigt spännande. Tills en natt när vi åkte fast.

Då var det inte roligt att sitta på polisstationen i Norrköping och uppge namn och adress. Inte blev det roligare när alla föräldrar sen fick reda på tilltaget.

Men känslan av gung glömmer jag aldrig!


(Den som vill veta mera om den här för sin tid tekniskt avancerade bilen kan kika in på Wikipedia som berättar utförligt om det hela.)
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Mira sa...

Se där! Där kom den ! Så roligt. Jah minns också en färd mellan Göteborg och Jönköping i en "Deesse". Massor av gung, supermusik i högtalarna och ett försommarvackert Sverige utanför...

Tack Monet!!!

Kesu sa...

Ah, ljuvliga ungdomstid! ;) Tack för Paddanbild. Har sett, men inte känt till smeknamnet. Vad heter modellen på riktigt? Bara DC? Som står för? Ursäkta alla frågorna, det går av bara journalistfarten.

Och säg mig: har fransmännen så här vanvördiga smeknamn/öknamn på sina egna bilar???

Monet sa...

Mira: Väl bekomme! Ska hålla utkik efter något fint ex som rullar i dagens Provence. Det kommer säkert.

Kesu: Mira har svaret på en av dina frågor. Nej, fransmännen kallade inte sin bil för Paddan. DS blir ju Déesse på franska och det översatte man till "Gudinna" vilket den kallades för.

Enligt Wikipedia lär en förbryllad mekaniker ha sagt: Citroëns tekniker har konstruerat lösningar på tekniska problem som knappast existerar!

Och så var det nog.

Elisabet. sa...

För mig är den bilden lika med Enar Nilsson i Malå; pappa till en flicka som gick i klassen intill mig.

Enar var busschaufför och gift med Inger som arbetade på sjukstugan.

Mig veterligt var dom dom enda som körde en sån bil hemma ...?

Mian sa...

Sköna bilar!
På mitten av 80-talet hade jag en sambo som var frälst på Citroën och jag har kört flera av D-modellerna.
Ett himla gungande tyckte jag i början, men visst är fjädringen suverän (och även den ganska speciella servostyrningen).
Högt satt man också, nästan så man kunde dingla med benen :-)

Suzesan sa...

Haha roligt inlägg.

Jag älskade Ciroën när jag var yngre. Men den jag hade Det är inte den på bilden. Minns inte min modell men en mindre. På nittotalet ägde jag en och den var så skön att köra.
Hissa upp och köra. Det bästa VAR veven. Som satt framme vid kylen. Man kan veva igång dem när det är kallt. Roligt! När andra stod med startkablar så kunde jag ta veven. Men den krånglade aldrig vid kyla. men ibland gjorde jag det "för syns skull:)Jag sålde den innan den rasade. jag hade köpt den billigt och fick bra betalat när jag sålde den. Nu ska jag läsa igenom dina andra inlägg som jag bara ögnade igenom
Hoppas kvällen är bra. jag är solbränd och fin nu efter flera timmar i soeln inne i city. SKÖNT. Den varmaste första maj jag kan minnas.
Kram
Susanne

Monet sa...

Elisabet: jag kan tänka mig att den där sortens bil nog var väldigt sällsynt i Malå?

Mian: håller helt med!

Suzesan: ja det där med vev var inte dumt. Du verkar väldigt bilroad - häftigt inslag med alla veteranbilarna på Halmstadsgatorna!

Suzesan sa...

Monet jag är Uppväxt med såna som älskat snygga bilar runt omkring mig.

Kommer från Varberg ursprungligen och där är/var de flesta bilintresserade på min tid.. även nu och då blir man det själv. Man har dem runt omkring sig.

Men snygga bilar ÄR Snyggt.
Kul att du gillade mitt inslag med gamla klassiker ...dessa åk.

Det tog en jäkla tid att lägga in*fniss*

Det är en tradition. Första maj kör de och det är som att släppa korna på grönbete:)
Träffade en tjej idag som också kör veteran hon visste inte om det. Nästa år hakar hon nog på. Hennes man sa till henne att det är sånt DU ska hålla reda på*ler* De bor utanför stan, i Steninge(världens ände haha.. men en vacker ände).
Kram
/Susanne

Kesu sa...

Gudinnan och Paddan - kärt barn har många namn, eller? Hoho! Undrar vad fransmännen skulle säga om Paddan? ;)