söndag 26 april 2009

Stockholm i mitt hjärta


Staffan Huss lägger ut de mest otroligt vackra bilder på Stockholm. Som är min hemstad sedan länge trots att Norrtälje har tagit över rollen sedan ett par år.

Men jag blir så glad över hans vackra bilder att jag inte kan låta bli att kontra med några egna, just från Sergels Torg.

Den stora skillnaden är att de här bilderna är tagna INIFRÅN ett av de stora bankpalatsen på samma plats och med utsikt mot torget.
Bilderna är tagna förra året i maj och vi är här i ett speciellt ärende.

Hos banken som gav oss lånet som gjorde att vi kunde köpa huset i Frankrike där vi nu bor och mår så bra.

När jag står därinne i den burgna miljön och vi blir så enormt väl mottagna och trakterade ser jag ut på första Hötorgsskrapan. Och minns hur jag som fattig konststuderande städade där på nätterna för många, många år sedan.

På dåvarande EPA. Tillsammans med ordfattiga jugoslaver kämpade jag ordlöst och med kroppsspråk tillsammans med dem att fixa skitiga toaletter och flottyrindränkta pommes-frites bänkar i köket efter skolans slut från och med kvällen och framåt.

Och vi bonade golven med "prål", en slags terpentinindränkt trämassa till fyra på morgonen.

När jag nu står här och ser på det första Hötorgshuset där jag tillbringat så många slitiga kvällar och nätter som ung så känns det faktiskt OK: här får vi nu papper på att resten av livet - eller hur vi nu vill ha det - kan få tillbringas i eget hus i Frankrike!

Så kan det bli:-)



Posted by Picasa

6 kommentarer:

Vintage sa...

Hej vännen!Var i Frankrike för något år sedan när det var översvämmningar! Hoppas att den söta lilla valpen mår bra nu! Ska till Frankrike om 3 veckor Vet du om det finns någon antiktidning i Frankrike som heter Alladin eller aladdin? Skulle du isåfall kunna köpa och skicka den till mig,om du har något konto som jag kan sätta in pengar på? Kraam Susanne

Suzesan sa...

Såklart ni förtjänar att få var i ert drömhus i Frankrike efter sånt slit och släp.

Ånej Dessi sjuk igen. Hoppas Dessi är bättre. Stackars liten.

Vilken tur du kom på det med att ge henne vatten på det dära viset.
Kram
Susanne

Monet sa...

Fransk inredning: Hej! Jag har googlat lite och hittat din tidning. Tyvärr har jag bara en liten tobaksaffär här i min by med begränsat urval magasin så jag tror det bästa är att du själv köper den när du kommer till Frankrike om tre veckor. Adress och telefonnummer till tidningen är:Aladin Antiquités
Leniphen
44350 Guerande
Frankrike
Tel: 0033 (0) 240 62 30 20

Du kan ju alltid pröva att ringa och fråga om du kan få prenumera till Sverige? Lycka till!

Suzesan: det där var slit och släp i ungdomen. Men det känns allt bra efter ett långt och krävande yrkesliv för oss båda att nu få leva den här sortens "goda liv"!

Och Dessi är bra igen, tack och lov!

Staffan H sa...

OJ! Nu rodnar jag ända upp till öronen. Tackar för de fina orden!

EPA minns jag, liksom de smala rulltrapporna som fortfarande finns kvar i huset. De terpentindoftande spånen minns jag också - de använde städarna i den skola jag gick i på låg- och mellanstadiet. Gick man sen eftermiddag började en svag terpentindoft sprida sig över skolan.

Monet sa...

Staffan: det var verkligen inga överord. Jag älskar att följa med på dina Stockholmspromenader.

Lika roligt som du har av mina byvandringar antar jag. Och det var roligt att jag hade samma sorts Sergels Torgbilder som du fast inifrån byggnaden mittemot.

Kul också med någon som minns EPA i första Hötorgshuset. Menar du att rulltrapporna finns kvar? Det måste jag kolla någon gång, undrar vad det är för något därinne nu?

Anonym sa...

Hej Monet, jag har nyss upptäckt din blogg, med stor nyfikenhet, eftersom jag är frankofil. Men nu vill jag bara nämna rulltrapporna som är kvar i det fd EPA-huset vid Hötorget. I det huset finns sedan rätt många år ett flertal restauranger i tre våningar, entrëplan, bottenvåning samt en trappa upp. Mitt första besök, som jag minns, var tillsammans med min mor någon gång på femtiotalet. Och det lustiga är att det var just rulltrapporna som gjorde ett starkt intryck på mig som nog inte ens börjat skolan. (f-47). :-)