lördag 28 februari 2009

Dessi på restaurang. Vårlig dag


Goda vännerna hälsar på tillsammans med barn och barnbarn som är på sportlovsbesök. Vi har bestämt oss för att äta lunch på en av byns restauranger, den med de vackra handmålade fönstren.

Och med restaurangägarna som pussar på kinden och lagar så god hemlagad provencalsk mat.

Dessi får följa med på sitt första krogbesök. En av de stora fördelarna här i Frankrike är att man är generös med vart man får ta med sina hundar och märkligt nog är det OK på restaurangerna.

Hon klarar det jättefint. Det här är hennes lilla "reseväska" och i den sitter hon snällt hela måltiden. Sover en stund, bökar runt ett tag, kikar upp och ser vad som händer inne i köket. Inte ett pip eller utbrytningsförsök! "Mais comme elle est sage" - så snäll hon är - säger restaurangmadamen. Fortsätt att träna henne så här så kommer det aldrig att vara några problem att ta med henne ut.

Sen förser hon oss med goda förrätter, kräftstjärts- eller småbläckfisksallad till förrätt, torsk med god provencalsk röra och sen ostbricka. Här är det inte bara någon enstaka ostbit och ett salladsblad utan, som synes, ett antal goda saker från lokala producenter. Och mera bröd och sallad till det och så förstås Badoit-vatten och ett gott glas rosé.

Sen går vi hem till oss igen och dricker kaffe och äter pärontårta på altanen. Och Dessi busar och leker med barnen, det är säkert 18 grader, solen skiner från klarblå himmel, påskiljorna slår ut en och en per minut och rabatten är alldeles gul. Nere i byn slår kyrkklockan, vi är omgivna av de vackra bergen, det är lugnt och stilla och rogivande. Vi säger alla: Åhh, vad detta är underbart.

Vi är så tacksamma för detta, för byn vi bor i, för vårt fina hus med de underbara omgivningarna, för vännerna i närheten, för vår lilla valp och allt annat kring det goda livet härnere. Vi har det såååå bra!

Posted by Picasa

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om du visste så roligt det är för en Provence-älskande norrländska att läsa din blogg och se dina underbara bilder!!Att man dessutom älskar hundar är ju också ett plus!!
Tack för de fina bilderna!
Ha en trevlig lördag!
Kram
Helen

Elisabet. sa...

Ja, det kunde ha varit jag själv som skrev ovanstående.

Så jag bara håller med ..-)

(Och många blondiner fanns på bilden också .., självaste bloggmadamen M också, tror jag ...).

Kul!

Monet sa...

Helen och Elisabet: jag har sagt det förut, det är väldigt roligt och mycket inspirerande att veta att det finns andra därute i cyberrymden som har glädje av både mina bilder och det jag berättar om! Det var ju från början tänkt mest för vänner och familj som en uppdatering kring vårt franska liv men att det skulle finnas fler som tycker detta är roligt var jag inte medveten om.

Desto roligare med denna "läsekrets" är det nu! Det är roligt att ha er.

Och, ja det var ett blont svenskt sällskap som gick på byrestaurangen igår. Och innehavarinnan tog bilden så visst är bloggmadamen med på ett hörn!

Anonym sa...

Vilka underbara bilder (och text) både här och i det förra inlägget. Riktigt skön lördagsläsning i kalla Norden!

Anonym sa...

Ouh! Vad sitter vi här uppe i snön för???

Anonym sa...

Först: Femtiotalsmannen och jag är så glada för er skull, att ni nu har det precis så bra som ni drömde om innan ni flyttade ner. Kanske till och med bättre? Och Dessi verkar ju sätta guldkant på tillvaron.
Sedan: Vi njuter också av en ljuvlig februaridag - även om den ser annorlunda ut. Tog en promenad genom byn och över sjön i ett glittrande snölandskap. Det är inte så mycket snö, men orörd nyfallen - VIT. Minus två grader och en sol som kändes mer vår än vinter.
OCh - snart ska jag sätta igång med middagen, boeuf bourgignonne på älg jag fått av jägarna i familjen.
Kort sagt: Livet är gott, där och här. Lördagskramar från oss båda till er båda!

Mildamakter sa...

Härligt! :o)

Monet sa...

ab: roligt att läsa att det blir lite avkoppling för nordliga själar med sydlig rapport.

mira: våren kommer till norra förorterna snart, det dröjer inte såå länge till så har du också påskliljor.

libby: ser precis framför mig hur avkopplande och fint det ser ut. Och, som vi konstaterat förut: livet är bra, både här och där!

mildamakter: ja, just så!

Christina sa...

Det är hur intressant som helst att följa ert nya liv i Provence, med alla glädjeämnen och vedermödor...fast det förra verkar överväga :)

Duktiga lilla Dessi som kunde gå på krogen!

Anonym sa...

Dessi verkar vara lika snäll o go' som vårt lilla barnbarn på 8 månader .
henne kan man oxå ta' med på restaurang ;-)

Anonym sa...

Fransmännen leder med 8-0, eftersom de tillåter hundar inne på varma korgen. Igår var vi ute i minst minus 8 grader och Lelle R började frysa lite när vi kom fram till serveringen. (Jodå, han hade sitt täcke på.) Men inte fick vi gå in i den goda värmen inte. Nej, sitta ute på snöiga stolar eller inte sitta alls var alternativet. Vi drog därifrån!

Monet sa...

Christina: ja Dessi var duktig på krogen. Funderar på om vi snart ska ta ett varv ditner igen. Kanske på kvällen när det är lite mera liv och rörelse så får vi se hur det går. Med kroghunden:-)

Mormorg: det kändes faktiskt lite som att ha en bebis i vagn med sig. Vi fick titta till då och då och se till att hon höll sig i sin lilla väska och inte gnällde och störde!

Kesu: jag tycker detta är ett mycket sympatiskt drag i Frankrike. Man är inte så tjafsig med allergi eller att hundar är störande. De är en del av vardagslivet och alla verkar acceptera att man tar med sig sin familjemedlem när man går ut. Sen finns det ju affärer där det inte är så bra att ta dem, typ charcuterie t.ex. För både hygienens och hundens skull:-)

Livet levs lättare här på många sätt, så är det bara. Hälsa B att vi inte sitter i några trista övergivna condo-längor och spelar kort med landsmän. Om han inte är övertygad än menar jag. Om det goda franska (hund)-livet!