onsdag 21 januari 2009

Året i byn


Vi bor i en liten by. Cirka 2000 invånare bara men inflyttningstakten är hög. Det är det för övrigt i hela den här delen av södra Frankrike. Departementet Var och särskilt områdena runt Toulon drar till sig människor. Det är roligt, det känns bra att vi har valt ett attraktivt ställe att slå oss ner på.

I går landade denna skrift i vår brevlåda. Jag kan inte påminna mig att jag upplevt motsvarande i de svenska kommuner jag bott i. Jo, som informationschef i Täby för länge sedan minns jag att vi gjorde försök att berätta för kommuninvånarna framförallt hur deras skattepengar använts. Inte särskilt lyckosamt om jag minns rätt.

Men här kommer det på annat sätt. Vackra bilder på byn med omgivningar. Nu känner ni igen basilikataket på kyrkan. Och vårt område syns strax bakom, en bit upp mot bergen.

Borgmästaren har ordet som i den värsta årsredovisning och hela broschyren är nästan upplagd som en sån. Innehållsförteckningen redovisar vad som berörs: Byns ekonomi. Stadsplaner och omgivningar. Alla tekniska och sanitära åtgärder som gjorts under året. Vägarbeten, renoveringar, belysningsfrågor etc.

Det stora för byn är den kommande renoveringen av den gamla läderfabriken. Den ska bli byns nya skola och det är ett mycket stort projekt som beräknas pågå i över 14 månader.

Man går igenom skolåret och visar bilder på alla barnen i varje klass, på olika skol- och idrottsaktiviteter. Byn har en vänortsby i Tyskland - det årliga besöket där beskrivs.

Och så förstås uppgifter om alla döda, födda och gifta tillsammans med alla viktiga telefonnummer och kommunala institutioner.

Det känns välordnat, välskött och allt är föredömligt pedagogiskt redovisat.



3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det är nåt vajsing, så inga bilder kommer fram när jag läser detta, men det ordnar sig nog.

Och hur intressant är det inte att få ta del av andra länders system och finurligheter.

Vi tror oss nog gärna om att vara Världsbäst på det mesta, eller i alla fall TRODDE vi kanske det?

Tack som berättar!

Anonym sa...

Ha, vad roligt! Har jag berättat att vi bor i Täby?
Jo då, vi får en väldigt fin kalender från tekniska kontoret varje år som beskriver vad man skall göra med sitt avfall och... med fina bilder från Täby.

Monet sa...

Bra att bilderna kom fram i nästa inlägg. Och ja, vi tror kanske att vi är bäst i världen på mycket.

Men den här broschyren fick iallafall mig - och maken - att känna oss väldigt uppdatera och väldigt mycket som byinvånare.

Och Anne, kul att du bor i Täby, vår gamla hemort i många år. Och, ja jag minns, just tekniska kontoret låg nog på framkant när det gällde att berätta vad man gjort. Men här fick vi information om precis ALLT i byn och kommunen, det var så bra tyckte jag.

Jag tror att kommuninformationen i Täby blev bättre under Filippa Reinfeldts tid. Tror för jag vet inte eftersom vi flyttade därifrån då.