lördag 31 januari 2009

Dimanche. I morgon är det söndag. Kyrkodag


Under vår utflykt till medeltidsbyn passar jag på att slinka i in kyrkan. Det är alltid samma underbara upplevelse. Här är kyrkorna ÖPPNA. Alltid. Just i den här strömmar underbar musik ut i hela kyrkorummet - så att man tror att det sitter en kantor och övar och spelar just för oss.

Men det gör inget när vi märker att musiken kommer från högtalarna, det ger ändå den sakrala stämning som nästan alltid finns i de franska kyrkorummen.

Ljuset, det först knappt märkbara eftersom kontrasten från de solbelysta gränderna först gör en nästan blind, ljuset från mosaikfönstren och de strategiskt placerade strålkastarna gör att man så småningom försiktigt vågar sig på att gå fram på de knaggliga och sneda och nötta stenplattorna. Från medeltiden förstås.

Och hur lätt är det inte att köpa sig ett litet ljus och placera i hållarna för "absent friends". En vilostund för själen. Att minnas i morgon, söndag, också hemma i Sverige!



Posted by Picasa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vackra bilder! Vi brukar gå till kyrkan på alla helgonshelgen. Först tänder vi ljus på gravarna, sen går vi in i kyrkan och lyssnar på kyrkoorganistens vackra toner och så tänder vi ett ljus till minne av de döda. Ja, det lät ju ungefär som i Frankrike...men där tror jag att man skulle gå oftare till kyrkan för de finns överallt och är så vackra och inbjudande!
Kram
Helen

Sven Teglund sa...

Vilka fina bilder! Att gå in i en gammal kyrka, det är verkligen härligt. Och det är stor skillnad mellan en sådan fin fransk kyrka och en svensk 70-talskyrka i trä med plåttak. Som vi har här på Porsön.