tisdag 16 december 2008

Raclette


Nu blir det mera mat. Med vännerna på middag, invigning av "nya" huset, serveras lättlagad raclette.

För den som inte vet vad detta är så ser ni att man fyller ett fat med olika sorters charkuterier, lägger färdigkokta potatisar på värmning på själva raclettejärnet, det runda svarta mitt på bordet. Under potatisarna finns små skopor som läggs på upphettade slingor. I skoporna lägger man själva racletteosten som finns att köpa färdigskivad.

Den får sedan sakta smälta och hälls sedan flytande över potatisen. Till detta har man tillbehör som oliver, små cornichoner och syltlök.























Jag tror att detta ursprungligen är en schweizisk rätt - de med sin fondue bland annat - men här i Frankrike äts den också. I butikerna finns till och med färdiga blandningar av olika sorters skinka, korv och färdigskuren ost.

Mycket kalorier säkert men väldigt gott! Och trevligt med allt pysslande med olika ingredienser vid matbordet. Lite goda röda eller rosa viner till som synes och vi hade en god och trevlig festmiddag mitt i veckan!

Notera julduken med guldstjärnor. Lite stämning har vi lyckats skapa.

Posted by Picasa

8 kommentarer:

Jom Manilat sa...

Läckert! Jag skulle inte ha något emot att smaka detta!

em sa...

Mmmmmm så gott! Det är vår familjs favoriträtt som vi äter på julafton och födelsedagar. Det finns en bra artikel om det på Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Raclette
Margaretha

Christina sa...

Mums, säger jag också, och inser att det är alldeles för länge sedan jag åt raclette. Snålvattnet rinner till.

Anonym sa...

Ahh....

Kesu sa...

Och jag åt det hos en kompis förra veckan. Härligt! Tror också att det kommer från Schweiz, men det går ju lika bra att äta var som helst, bara man har rätta osten och tillbehör - och ett raclettejärn.

No-one sa...

Mmm, ser himmelskt gott ut!

Elisabet. sa...

Det är då minst tjugo år sedan jag själv åt något sådant, det var hos grannen ..

Så fint ni har fått det!

Anonym sa...

Hejsan
jag satt och letade bilder på raclette och hamnade på din sida, så underbart. Vi har också bott i Provence i 3 år men numer hemflyttade igen. Vi bodde i Caromb en bit utanför Carpentras. Jag blir lyrisk när jag ser alla skinkor MUMS. Hit kommer jag tillbaka ofta. Ha en go dag
Kram Lena