lördag 20 december 2008

Fransk julklappsinslagning


Här kommer mera franska utsöktheter. Istället för att knöka med omslagspapper och knytband - här är några exempel på hur det blir både vackert för mottagaren och praktiskt för expediten.

1. Lägg presenten i lite silkespapper i en vanlig vit papperskasse med handtag.

2. Häfta ihop den upptill

3. Tag fram några färska kvistar av (för mig okända) vintergröna blad och bind ihop dem med handtagen.

4. Fäst en liten söt fjäril (med klämma på baksidan) bland bladen.

5. Knyt fast en konfektbit och sätt på butikens vackra klistermärke.

Färdigt! Och så himla fint. Hoppas blad och kvistar inte torkar FÖR mycket fram till julafton!

Klicka på bilderna så att ni ser både fjärilar och de vackra bladen och bären!
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Kiruna sa...

Det där var jättefint! Va kul att läsa om både likheter och skillnader på julfirandet, jag har ju bott i Frankrike i sex månader, tyvärr ej under julen, men det är speciellt, det är ju så....franskt:)

Christina sa...

Ja, de är så raffinerade, fransmännen:-)
Inslagningen är ju rena konstverket!

Monet sa...

Kiruna och Christina: ja, det var helt underbart att se när expediten långsamt men säkert lade till det ena momentet efter det andra. Jag stod bara häpet och såg på hur en enkel vit påse (som jag först trodde var det enda jag skulle få mina klappar i) förvandlades just till dessa konstverk!!

Ja, raffinemang, det är det verkligen.

För oss är det också första gången vi är här vid jultid och det är verkligen annorlunda. Och extremt stressfritt, här är inte glögg, lussebullar, Lucia, advent, stjärnor, pyssel. On est cool:-)

Det smittar av sig, jag får inte ens iväg ett ynka julkort!

Christina sa...

Jag har tillbringat ett antal jular i Paris, och nästan aldrig sett en tomte under hela tiden. Vilken befrielse!!!
Vi har för mycket av den kommersiella julen i Sverige, med amerikaniserade tomtar som ser ut som alkoholiserade fula farbröder och allt geschäft.
I Frankrike minns jag julmässor i katolska kyrkor som har varit ouppvärmda, ånga som stiger ur öppna munnar, och alla ytterkläder på.
Gemene man har gått fram och pratat i raspig mikrofon, man har vänt sig till sin granne i bänkraderna och pussat på kinden och önskat God Jul. En sån gemenskap. Innerligt och opretentiöst.
Ja, fransmännen kan det där med samvaro.

Plus att nyåret är deras stora högtid.

Monet sa...

Christina: ja, vi missar ju den första julen här. Om det inte varit för längtan efter barn, familj och svenska vänner hade vi lika gärna stannat kvar och upplevt en fransk, ostressad jul.

Det blir nog så nästa år tror vi. Nu blir det svenskt och nästan konstigt det också, att komma "hem" efter ett första halvår i ett annat land.

Du har rätt, det känns inte alls lika kommersialiserat här, det är pyntat och julförberett men man säger mera Bonnes fêtes än God Jul t.ex och det känns som om man ser hela den här jul- och nyårsperioden som en chans att få äta humrar, ostron, gåslever, anka (!) och dricka champagne. Inte så himla mycket prat om julklappar, mera maten faktiskt. Men så bor vi ju i Frankrike också:-)