lördag 22 november 2008

Var Morgon - Var Matin


Vår lokala tidning heter Var Matin. En del svenskar härnere kallar den för Var Morgon:-). Här kommer ett smakprov på vad den kan innehålla förutom nyheter per kommun och by. Som en svensk landsortstidning på 1960-talet ungefär känns den i upplägg och utformning. Här ligger Sverige långt framme med hög klass på sina lokaltidningar.

På kartan syns departementet Var. Inte så känt bland svenskar. Provence är antingen Peter Mayles Luberonberg eller borta vid Nice och Cannes för de flesta. Men det bor många svenskar härnere, de flesta en bit upp i departmentet, ovanför A-åttan som syns mitt i bilden. Vår lilla sydfranska by ligger nedanför och närmare havet.

Man skulle kunna tro att fransmännen fortfarande har generös inställning till hur man kör. Men, icke längre. Här tas sedan länge krafttag mot rattfylleri, fortkörning och andra förseelser. Man har infört ett system där man i rask takt kan förlora poäng som påverkar körkortsinnehavet. Ryker det är det bara att ta om, uppkörning och teori och det hela! Radarkamerorna står också tätt men här är tidningen informativ och talar om var de mobila kamerorna kommer att placeras under helgen.

Förra veckoslutet råkade vi ut för detta. Men det var ingen fara. På den lilla departementsvägen av smalare sort kompisblinkade alla mötande bilar mot oss. Han kan inte ha fångat en enda syndare, polisen som stod någon kilometer längre fram med sin kamera på stativ. Ungefär som vid Vagnhärad på 1970-talet kändes det.

Men effekten uteblev ju inte, alla drog ner - temporärt - på farten.


I detta katolska land hade jag förväntat mig att dödsannonserna skulle vara lika svulstigt utformade som gravstenarna. Men här är det enkla annonser utan kors och krusiduller där man bara tillkännager att man "med stor sorg informerar om att Monsieur X har avlidit i sitt 83 år." Madamerna blir i regel över 95, det verkar stämma att franska damer blir äldst i världen.

Tid och plats för ceremoni uppges och påfallande ofta står att man undanber sig blommor.

Längst bak i vår lokaltidning är det, precis som i Sverige, en blandning av väderkartor, horoskop och tv-tablåer. Just nu kan vi precis skönja Stockholm med sina minus fyra grader längst upp i kartkanten. Mot våra sjutton nu på eftermiddagen. Trots den hårda vinden.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Sånt här är det bästa jag vet ,.. lite onödigt vetande som är väldigt bra att känna till och ROLIGT, framför allt!

Tack som berättar!

Monet sa...

Tack själv för uppmuntrande kommentar! Det är just precis det här som jag önskar att bloggläsarna ska känna. Få lite nya kunskaper, en och annan ny infallsvinkel, ett stråk av tankegångar från en annan del av Europa. Långt borta men ändå inte.