tisdag 11 november 2008

Stilleståndsdagen I


Så har den firats. Klockan 1100 den 11 november. Här kommer Le Chef d'Etat, Monsieur le Président Sarkozy med sin Carla Bruni i tjusig kortege.

Prins Philip med dam och ett stort antal honoratiores och statsrepresentanter är också närvarande vid denna ceremoni. Den hålls vid det stora mausoleet vid krigskyrkogården nära Verdun, ett slagfält där skyttegravsstriderna pågick under flera år. Över 300.000 soldater, fransmän och deras allierade ligger begravda här.

Vi har varit där, maken och jag för flera år sedan. Det är en kuslig, sorglig men också trösterik plats. Här stod president Mitterand hand i hand med Helmuth Kohl 1984 och då lovades att deras länder framgent skulle arbeta för fred och aldrig mer gå i strid med varandra.

Det blev en vacker och värdig ceremoni med många tänkvärda inslag. Sarkozy är en fenomenal talare och han knöt ihop sitt tal - där förstås tonvikten var på minnet av de många som dött i detta krig - med att det till sist ändå har kommit dithän att vi nu är ett enat Europa, ett som aldrig mer kommer att lyfta hand mot sin närmaste granne. Många EU-representanter var där, liksom företrädare för Tyskland.

Bilderna är förstås tagna framför tv:n, det blir som det blir med kvaliteten då.

Posted by Picasa

Inga kommentarer: