tisdag 18 november 2008

Provenceberg


Vid varje kurva förändrar sig utsikten. Höstberg, slättberg. Antingen kör man i dem eller också är de fond och kuliss!
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Kesu sa...

Bild 2 och 3 känns som morgon alt sen eftermiddag. Stämmer det, eller har du alltid så fint släpljus i Provence? Om ja, är jag avis ;)

Monet sa...

Det är sen eftermiddag. Vi femtiden ungefär. Här är ljust till fram mot sex,halvsju på kvällen, helt underbart faktiskt.

Jag vet inte riktigt vad släpljus är kesu, men så här ser det ut när man kör i landskapet. Det eldas mycket och blir blågrått bland bergen av det. Men det är också något med ljuset, diset som ger de här helt underbara effekterna.

Bara att tacka och ta emot. Vi åker så mycket det går nu när vi inte bor hemma för att ta in hela landskapet!

Kesu sa...

Jo serru, släpljuset är det mjuka morgon- och aftonljuset som ger långa skuggor, till skillnad från det hårda (och ibland obarmhärtiga) middagsljuset som sticker i ögon och kamera och ger korta skuggor. När jag är ute på jobbresor betyder släpljus att jag måste masa sig upp tidigt som katten för att fånga morgonljuset. Helst ska man då bo åt öster, för att ha chans på en soluppgång (som är över på några minuter ibland). Sen eftermiddag/tidig kväll är det såklart väster som gäller.

Gud, vad jag har travat på stränder och gator för att ta gratishjälp av det mjuka ljuset. Det är hårt att vara resefotograf ;) Men jag ser att du har alla kvalifikationer.

Det är ju mycket möjligt att det är nåt speciellt med ljuset i Provence, precis som i Skagen och på andra ställen. Röken är en förklaring, kanske atmosfären också. På Irland är fuktigheten din kompis - believe it or not. Särskilt fukt och sol på en gång. Kan bli hur fint som helst. Okej, slut på plåtpratandet för idag.