måndag 3 november 2008

Kennelvin
























Jo, här är den. En av otaliga vingårdar här. De ligger tätt, tätt och producerar sammantaget av de tre vinsorterna cirka 80 procent rosévin. Visst, rött och vitt också men rosévin är Provences speciella vin.

Tyvärr alldeles för okänt i Sverige. Här är vinerna lätta och ljust blekrosa, långt från Perlerose eller annat skumt 1970-talsvin som antagligen ligger till grund för det dåliga ryktet i Sverige.

Vingårdsmannen blir intresserad av hur man ser på rosé i Sverige och när vi säger att det endast finns två-tre sorter från Provence och att resten är från andra franska vindistrikt blir han både förvånad. Och upprörd. Med rätta tycker vi.

De roséviner som finns att köpa på Systembolaget är dyra, mörkt hallonsaftröda (bersåvin som en väninna uttryckte det) och smakar som utspätt dåligt rödvin. Det finns 18 sorters roseviner varav 15 kommer från Rhône, Bordeaux, Languedoc och Loire. Inte precis kända vindistrikt när det gäller rosé.

Vad tänker Systembolaget på? Tre märken från rosévinets hemland finns att köpa. Till hutlöst dyra pengar.

Så här ser det iallafall ut. Precis när som helst kör man in på en vingård, letar upp den lilla skylten med Dégustation eller Vente de vin, avsmakning och försäljning.

Man provar och smakar sig fram och lyssnar när vinmannen berättar om de olika sorterna. Roligt och lärorikt.

Den här gången inköptes ett antal flaskor. Till mycket facila priser, mellan 5 och 7 Euro vilket är mellan 50 och 70 kronor flaskan. Säkert det dubbla på restaurang så det lönar sig att köpa utan mellanhand. Roligt är det också, folk är som vanligt vänliga, hjälpsamma och intresserade. "Ah, la Suède" säger man. "Fint land, dit vill jag åka".

Det här är också ett fotbollsland med storheter som Zinedane och alla kollar på "foot" som det så franskt heter. Många av spelarna är "pipole". Men här känner man också till Sverige som fotbollsnation och kan namnen på flera, för oss mer eller mindra okända spelare. Zlatan har vi gemensamt dock. Och glädjen över det goda rosévinet - perfekt som fördrink och passar till både kött och fisk.



Posted by Picasa

Inga kommentarer: