måndag 10 november 2008

Det franska tvättmysteriet

Nu blir det torktumlare i huset som sagt. Och på en kommentarsfråga funderar jag kring om den påtagliga franska motviljan mot torktumlare har att göra med "mamma är lik sin mamma"? Man gör som man alltid gjort - tvätt ska hängas ute? Många i Sverige gillar ju också sina utetorkade lakan?

Från mitt sjukfönster tar jag denna bild på grannens terrass. Idag är det rått och gråmulet igen. 15 grader och regn i luften. Icke desto mindre är detta den andra tvättmaskinen för idag hos våra grannar.

Igår stod samma ställning full med lakan och handdukar. Våra unga grannar är ett rart par i 30-årsåldern med dockhem och pedantskött trädgård. Ett par gånger i veckan och varje lördag och söndag hänger tvätten på sina ställningar.

Man sitter inte och solar och tar det lugnt på terrassen. Man hänger tvätt. Pular, rättar till och är noga med hur man sätter klädnyporna. Plockar sen ömt ner den och stryker också utomhus om det är väder för det. Det är ett evigt pysslande och vi vet precis vad P och S har för underkläder och vilken sorts skjortor han föredrar.

Nu är det extra mycket tvätt. Svärföräldrarna är på veckobesök och det dammsugs, skakas mattor och fejas. Och tvättas. Förstås. Svärmor tvättar och pysslar, svärfar plockar ekollon för hand och rycker ogräs i trädgården om han inte vilar sig en stund med Le Monde. Svärmor hänger nästa tvätt.

De flesta franska hem vi varit i, på visning mest innan vi köpte vårt eget, har inte precis gett intryck av extrem renlighet. Snarare tvärtom, ofta rörigt och ostädat och i sanningens namn rätt skitigt. Ändå har jag aldrig sett så många sorters tvättmedel, putsditon, skurtrasor i olika utformning, de mest osannolika städredskap, hinkar, moppar och rader av tvätt- och sköljmedel som i de franska varuhusen.

I morgon flyttar vi ju ur huset. Så det är dags att köra en tvättmaskin inför det. Men den får torka inomhus. På ställning för sista gången!
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Här är en till som vill hänga ut tvätten, så länge det bara går ..., så långe det inte fryser! Som gift och boende i hus på landet, hade vi torktumlare.

Jag använde den nästan aldrig, bara på vintern när det var som kallast.

Anonym sa...

Intressant! Man har alla möjliga städredskap, men städar inte! Påminner om i Sverige, där folk lägger ner en förmögenhet på nya kök men inte klarar att laga den minsta omelett eller baka en enkel sockerkaka. //Åsa

Monet sa...

Elisabet: du är inte ensam om det i Sverige heller. Men till skillnad från Frankrike så har de flesta ändå torkskåp eller tumlare. Just för att det inte går att torka tvätt ute hela året i Sverige. Inte ens i Skåne:-)

Åsa: jo, det är en parallell. Det verkar också som om konsten att städa på rätt sätt försvunnit med omeletten och sockerkakan. Den unga familj vi köpte huset av hade "städat" men glömt frysfack, köksfläkt, ugn och diskmaskin. Gegga överallt. Bara som ett exempel!