fredag 31 oktober 2008

Halloween på riktigt


Här är dom, de små franska monstren som vi förvarnats om. Fast först kommer "fjortisarna", killarna som vi inte ens hann fotografera och som grabbade tag i våra Dajm och nästan tömde förråden. Sen kom flickorna, inte från området men utanför, "dans les collines", från kullarna.

Påminner mig om Anne på Grönkulla som jag läste på franska i tonåren. Den hette just så: "Anne, fille de la colline"

Det ösregnar. Stackars ungar tänker vi men skam den som ger sig. Här har det plingats på dörren oavbrutet i en timme och den ena mer skräckinjagande spöksminkade ungen efter den andra har fått gräva i våra "bonbonnierès", godisskålar.

Vi har erbjudit dem Dajm, choklad och saltlakrits och sagt att det sista smakar starkt men de har alla varit modiga och tagit någon enstaka salt fisk eller en Djungelvrål. Å andra sidan kommer de med kassar, redan fyllda så det går inte någon nöd på dem.

Jag som är nyfiken på hur ungarna uppfattar själva "Trick or Treat" eller "Bus eller Godis" som faktiskt de svenska barnen säger, frågar: (på perfekt franska förstås) "Vad säger man i Frankrike - Trick or Treat?"

Total tystnad och förlägenhet uppstår hos de franska barnen. De förstår ingenting utan säger pedagogiskt: " On veut des bonbons". Vi vill ha godis.

Ja, det är klart dom får.

Mammorna är med de små i regnet, här springer man inte ensam på kvällskvisten. Se nästa inlägg med den gulligaste av treåringar, en riktig spökunge!

Posted by Picasa

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att läsa dina inlägg, både om blå veckan och godisungarna.
Nästa år kan ni väl ha ett par Alladin-askar att bjuda ur, och se om de franska kidsen liksom 99 procent av alla svenskar nobbar liqeur de körsbär, haha.
(Vill ni ha en Aladdinask nedskickad till jul?)
:-D

Kesu sa...

Jeeeez! Àlloween v erkar vara lika utstrpitt där som här. Vad händer om ni inte skulle bjuda på godis???

Monet sa...

eli: tror inte att franska barn nobbar körsbärslikör faktiskt. De vänjs vid andra smaker redan som små och här äter man mycket körsbär. Fast jag vet ju inte.

kesu: inga ägg blir det här iallafall. Jag uppfattade det som att barnen här inte har något begrepp om Trick or Treat eller fenomement Bus eller Godis. De vill ha "bonbons" helt enkelt och jag kan inte se framför mig att de väluppfostrade franska barnen ens skulle tillåtas utöva "repressalier" om de inte fick det begärda godiset.

Här talar man ju inte engelska alls, den unga generationen påstår att dom kan men det är helt fel. Så jag tror de har tagit till sig "skräck/monster-delen" av Halloween plus godistiggargrejen, det andra har dom tappat. Vad trick or treat betyder har dom noll koll på, inte deras unga föräldrar heller!